TERMENI DE REFERINŢĂ
Expert tehnic național pentru elaborarea proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Programului național de control al poluării atmosferice și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru anii 2026-2029 (PNCPA)
Durata contractului: 4 luni / 35 zile de lucru
Perioada: mai-august 2025
Tip contract: contract prestare servicii, persoană fizică
Introducere:
Asociația EcoContact este o organizație non-guvernamentală și are drept scop promovarea proceselor de dezvoltare durabilă, protecția mediului și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale la nivel regional. Asociația EcoContact activează la nivel local, național și regional.
Proiectul „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova” implementat de AO EcoContact cu suportul Suediei își propune să contribuie la îmbunătățirea cadrului normativ și instituțional al guvernanței și al justiției de mediu prin promovarea unei implicări mai active și a unei cooperări mai strânse din partea tuturor actorilor-cheie în domeniul protecției mediului, la nivel național și local.
Context
În scopul îndeplinirii angajamentelor Republicii Moldova față de Convenția asupra poluării atmosferice transfrontiere pe distanțe lungi (ratificată prin Hotărârea Parlamentului nr. 399/1995) cît și ale Protocolului de la Goteborg privind combaterea acidifierii, eutrofizării cît și ozonului la nivelul solului, precum și pentru transpunerea prevederilor Directivei UE 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici, Ministerul Mediului, a inițiat procedura de elaborare a proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea “ Programul național de control al poluării atmosferice și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru anii 2026-2029 (PNCPA)”
Programul național de control al poluării atmosferice elaborat și promovat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 386/2020 cu privire la planificarea strategică, precum
și ale Legii nr. 100/2017 cu privire la actele normative. Temeiul juridic pentru elaborarea și aprobarea Programului este stabilit în Legea nr. 98/2022 privind calitatea aerului atmosferic (art. 8, lit. d).
Programul va descrie obiectivele și acțiunile necesare de întreprins pentru minimizarea emisiilor de anumiți poluanți atmosferici pe teritoriul Republicii Moldova în scopul atingerii nivelurilor de calitate a aerului atmosferic stabilite prin angajamentele naționale de reducere a emisiilor atmosferice antropice (H. G. nr. 593/2024).
PNCPA urmează să stabilească prioritățile de politică privind calitatea aerului și poluarea atmosferică, în corelare cu prioritățile de politică, prin identificarea, adoptarea și implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de poluanți atmosferici, aplicabile tuturor sectoarelor de activitate generatoare de emisii de poluanți atmosferici (transport, energie, industrie, clădiri, agricultură, silvicultură și deșeuri).
PNCPA urmează să includă prioritățile de politici intersectoriale relevante, care vor contribui la îndeplinirea angajamentelor de reducere a emisiilor pe diferite scenarii de reducere a emisiilor pentru perioada 2026-2029, precum și cuantificarea efectului măsurilor de reducere a emisiilor și contribuția la îmbunătățirea calității aerului.
Planul de acțiuni pentru implementarea programului cuprinde o perioadă de patru ani (2026-2029) și va include acțiuni de reducere a 5 poluanți atmosferici în conformitate cu următoarele angajamente naționale de reducere a emisiilor atmosferice antropice care afectează sănătatea umană și mediul înconjurător (stabilite în H.G. nr.593/2024):
Sarcinile de bază
Expertul tehnic național în executarea sarcinii va conlucra cu expertul juridic din cadrul AO EcoContact.
Obiectivul de bază al sarcinii expertului tehnic național este oferirea suporului pentru Ministerul Mediului în elaborarea proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea “ Programul național de control al poluării atmosferice și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru anii 2026-2029 (PNCPA)”
Livrabilul nr. 1. Elaborarea compartimentului tehnic la Nota de fundamentare a proiectului de HG
Livrabilul nr. 2 Elaborarea capitolelor tematice din cadrul proiectului “Programul național de control al poluării atmosferice în conformitate cu HG nr. 386/2020 și a Anexei nr. 3 ,,Conținutul programului național de control al poluării atmosferice” al HG nr. 593/2024.
analiza situației (descrierea problemelor din domeniul/subdomeniul acoperit de program și a cauzelor acestora, inclusiv descrierea posibilelor consecințe în cazul neintervenției în soluționarea problemelor și a impactului acestora asupra principalelor grupuri vulnerabile afectate):
obiective generale (strategice, preluate din strategia sectorială pentru a cărei implementare este elaborat programul și ajustate la perioada de implementare a programului și la subdomeniul acoperit de acesta);
obiective specifice (operaționale, elaborate în baza obiectivelor generale ale programului, prezintă rezultatele clare și bine definite conform criteriilor SMART: specific, măsurabil, realizabil, relevant, limitat în timp, inclusiv prin prisma respectării principiului egalității de gen);
indicatori de monitorizare (prezentarea indicatorilor de impact și de rezultat corespunzător obiectivelor generale și obiectivelor specifice, cu indicarea valorilor de referință, valorilor-țintă intermediare și valorilor-țintă finale, cu dezagregarea disponibilă, conform criteriilor de gen, vârstă, mediu de reședință, statut socioeconomic, etnie, statut migrațional etc.);
impact (descrierea efectelor pe termen mediu rezultate din implementarea programului și a modului în care acestea contribuie la atingerea indicatorilor de rezultat și de impact prevăzuți în program și, respectiv, în strategie, inclusiv din perspectiva respectării principiului egalității de gen);
riscuri de implementare (descrierea riscurilor anticipate și a măsurilor de atenuare și monitorizare a acestora);
Livrabilul nr 3. Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru anii 2026-2029 (PNCPA)”
1) acțiuni unice identificabile (măsurile concrete ce urmează a fi realizate pe termen scurt și mediu pentru atingerea obiectivelor specifice, codificate conform sistemului unic de codificare a documentelor de politici publice);
2) indicatori de monitorizare (stabiliți pentru fiecare acțiune planificată, după caz, cu dezagregarea conform criteriilor de gen, vârstă, mediu de reședință, statut socioeconomic, etnie, statut migrațional etc.);
3) costuri de implementare (costurile estimate pentru implementarea fiecărei acțiuni, cu specificarea codului programului/subprogramului bugetar, divizate pe ani și surse de finanțare, inclusiv indicarea resurselor disponibile din asistența externă și a costurilor neacoperite);
4) termen de realizare (perioada de realizare a fiecărei acțiuni, inclusiv termenul-limită, în format trimestru/an);
5) instituție responsabilă (autoritatea/instituția publică responsabilă de realizarea acțiunilor planificate).
Livrabil nr. 4. Inițierea procedurii de evaluare strategică de mediu în conformitate cu Legea nr. 11/2017 privind evaluarea strategică de mediu prin elaborarea cererii și informațiilor prevăzute la Art. 5, în vederea stabilirii necesității evaluării strategice de mediu.
Livrabil nr. 5 Proiectul Programului și Panului de acțiuni ajustat conform recomandărilor din Raportul Cancelariei de Stat de evaluare a calității și conformității Programului.
Livrabilul 6. -Elaborarea și completarea Tabelului de sinteza asupra procesului de avizare / reavizarea documentului cu prezentarea argumentelor asupra obiectiilor parvenite de la institutii relevante.
Livrabilul nr. 7 Consultarea Programului național de control al poluării atmosferice și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru anii 2026-2029 (PNCPA)”
Etapele elaborării sarcinii
Realizarea sarcinii este clasificat în 3 etape:
Cerinţe faţă de aplicant:
Experții cointeresați trebuie să întrunească următoarele criterii:
Contractul va fi semnat cu aplicantul care va prezenta cea mai bună valorificare a resurselor puse la dispoziţie, luând în consideraţie următoarele criterii:
Expertul/a va semna un contract de prestări servicii şi în procesul de lucru se va consulta cu echipa proiectului.
Bugetul ofertei:
Consultantul/a va face propuneri privind remunerarea zilnică așteptată în EUR, prețul net. Numărul maxim al zilelor disponibile pentru expert 35 zile.
Procedura de plată:
Plata se va efectua în tranşe, prin virament in MDL conform cursului donatorului, după aprobarea versiunii finale a livrabilelor.
Prezentarea ofertei:
Oferta urmează sa includă următoarele documente:
Termenul-limită pentru depunerea dosarului: 12 mai 2025
Propunerile urmează a fi expediate la următoarea adresă e-mail: hr@ecocontact.md, cu mențiunea poziției
Asociația își rezervă dreptul de a solicita documente suplimentare confirmative în caz de necesitate.