29 septembrie – Ziua internațională de conștientizare privind pierderile și risipa alimentară

29 septembrie – Ziua internațională de conștientizare privind pierderile și risipa alimentară

Cea de-a șasea ediție a Zilei internaționale de conștientizare privind pierderile și risipa alimentară atrage atenția asupra necesității urgente de a reduce pierderile de alimente și risipa din gospodării, comerț și sectorul agricol. EcoContact se alătură apelului global pentru extinderea și consolidarea eforturilor tuturor actorilor implicați: de la producători și comercianți până la consumatori, pentru a asigura un viitor alimentar durabil.

Datele Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și ale Programului ONU pentru Mediu (UNEP) arată proporțiile alarmante ale fenomenului:

  • 1,25 miliarde de tone de alimente s-au pierdut după recoltare și de-a lungul lanțului de aprovizionare înainte de comerț(2021).
  • 1,05 miliarde de tone de alimente au fost risipite în gospodării, restaurante și comerț (2022).
  • În total, 17% din producția globală este risipită de consumatori și comercianți.
  • Risipa și pierderile de alimente generează între 8 și 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
  • În 2023, 2,33 miliarde de oameni (29% din populația mondială) s-au confruntat cu insecuritate alimentară, iar 1 din 11 persoane a suferit de foame.

În Republica Moldova, problema este prezentă la toate nivelurile. Fermierii pierd produse din cauza lipsei spațiilor moderne de depozitare, comercianții elimină marfa nevândută, iar în gospodării, mulți dintre noi ajung să arunce mâncare gătită sau produse cumpărate în exces.

Datele recente arată că, anual, în Republica Moldova se risipesc aproximativ 180 de mii de tone de produse alimentare. În medie, fiecare persoană aruncă în jur de 71 kg de alimente pe an (în scădere față de 76 kg în 2021). În același timp, aproape 23,5% din populație nu are suficiente resurse pentru a se alimenta corespunzător, iar 25% din populația rurală suferă de subalimentare din cauza sărăciei.

Schimbarea este posibilă:

  • fermierii pot investi în soluții moderne de păstrare,
  • comercianții pot dona produsele apropiate de termenul de expirare,
  • consumatorii pot planifica cumpărăturile și mesele pentru a evita risipa.

Reducerea pierderilor și a risipei alimentare înseamnă economii pentru gospodării, sprijin pentru fermieri, protecția mediului și hrană disponibilă pentru cei care au nevoie.

Surse: https://viitorul.org/ro/content/risipa-alimentar%C4%83-%C3%AEn-republica-moldova-este-alarmant%C4%83-de%C8%99i-am-avut-%C3%AEn-2024-cea-mai-mare

Date: FAO (2023), UNEP (2024), IPCC (2019), IDIS Viitorul

 

 

 

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.