Cea de-a șasea ediție a Zilei internaționale de conștientizare privind pierderile și risipa alimentară atrage atenția asupra necesității urgente de a reduce pierderile de alimente și risipa din gospodării, comerț și sectorul agricol. EcoContact se alătură apelului global pentru extinderea și consolidarea eforturilor tuturor actorilor implicați: de la producători și comercianți până la consumatori, pentru a asigura un viitor alimentar durabil.
Datele Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și ale Programului ONU pentru Mediu (UNEP) arată proporțiile alarmante ale fenomenului:
În Republica Moldova, problema este prezentă la toate nivelurile. Fermierii pierd produse din cauza lipsei spațiilor moderne de depozitare, comercianții elimină marfa nevândută, iar în gospodării, mulți dintre noi ajung să arunce mâncare gătită sau produse cumpărate în exces.
Datele recente arată că, anual, în Republica Moldova se risipesc aproximativ 180 de mii de tone de produse alimentare. În medie, fiecare persoană aruncă în jur de 71 kg de alimente pe an (în scădere față de 76 kg în 2021). În același timp, aproape 23,5% din populație nu are suficiente resurse pentru a se alimenta corespunzător, iar 25% din populația rurală suferă de subalimentare din cauza sărăciei.
Schimbarea este posibilă:
Reducerea pierderilor și a risipei alimentare înseamnă economii pentru gospodării, sprijin pentru fermieri, protecția mediului și hrană disponibilă pentru cei care au nevoie.
Date: FAO (2023), UNEP (2024), IPCC (2019), IDIS Viitorul