Focurile de artificii pot conține substanțe periculoase. Atenționarea activiștilor de mediu

Focurile de artificii pot conține substanțe periculoase. Atenționarea activiștilor de mediu

Focurile de artificii pot conține substanțe periculoase, care pot contamina apele și solul, care intensifică efectele de seră și distrug stratul de ozon. Este atenționarea activiștilor de mediu de la Asociația EcoContact, care îndeamnă oamenii să se abțin

Asociația a subliniat că, „potrivit cercetătorilor științifici spanioli, focurile de artificii conțin substanțe periculoase pentru viața omului și pentru mediul ambiant, cum magneziu, bariu, potasiu, dar și metalele grele precum stronțiu, plumb și crom”. „În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor, microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant”, se menționează în comunicat.

Activiștii de mediu au adăugat că întreaga lume ia măsuri pentru a reduce impactul negativ al artificiilor. „Beijing, China, a scos în afara legii utilizarea artificiilor complet, deoarece riscul de poluare a aerului este prea mare. Collecchio, Italia, a trecut la artificii tăcute pentru a reduce anxietatea în rândul animalelor. În mod similar, Banff, Alberta, a întrerupt utilizarea focurilor de artificii pentru sărbători mari, toate din cauza efectelor adverse asupra vieții sălbatice locale”, a spus EcoContact.

Sursa: agora.md

ă de la utilizarea acestora în noaptea de Revelion, în favoarea artificiilor alternative, prietenoase mediului.

Potrivit unui comunicat al EcoContact, substanțele chimice folosite în producerea artificiilor sunt clasificate ca fiind substanțe toxice, bioacumulative, cancerogene, mutagene și care pot provoca iritații.

„În producerea artificiilor sunt utilizate unele elemente chimice, care la excitare și trecere în stare fundamentală, absorb și emit radiații, transformându-se în diferite culori. Stronțiul și litiul pot fi utilizate pentru culoarea roșu, bariul formează culoarea verde, cuprul generează culoarea albastră, iar sodiul strălucește în nuanță aurie. Calciul face culorile mai intense, zincul face nori de fum, aluminiul strălucește și sulfura de antimoniu adaugă sclipici”, a explicat expertul de mediu Ion Marin.