Campanie de sensibilizare a cetățenilor prin aplicarea activităților de salubrizare în satele Talmaza și Răscăieți din raionul Ștefan Vodă

Campanie de sensibilizare a cetățenilor prin aplicarea activităților de salubrizare în satele Talmaza și Răscăieți din raionul Ștefan Vodă

În săptămâna 7-13 octombrie curent, în satele Talmaza și Răscăieți (Ștefan Vodă), au fost desfășurate mai multe acțiuni de curățare a celor mai pitorești locuri din Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, cu genericul „Natura este un loc pentru recreere. Păstrează-l curat!”.

Acțiunile de salubrizare au implicat cetățeni, reprezentanți ai Primăriei și Gospodăriei Comunale, voluntari, reprezentanți ai ONG-urilor și au avut scopul de a contribui la implicarea populației locale în procesul de curățenie și revitalizare a siturilor de importanță ecologică majoră din teritoriu, dar și crearea unui mecanism local de management al deșeurilor.

Totodată, populația a fost atenționată asupra pericolelor la care sunt expuse resursele de mediu și sănătatea umană, drept urmare intervenției invazive a omului și „aruncării la întâmplare” a deșeurilor. De asemenea, acțiunile date au vizat responsabilizarea cetățenilor vis-a-vis de conservarea valorilor unei Zone Naturale Protejate, precum este Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, prin menținerea biodiversității și a echilibrului ecosistemelor în cea mai bogată arie naturală din țară.

Activitățile au avut loc în cadrul proiectului „Inițierea procesului de gestionare a deșeurilor în Zona Ramsar Nistrul de Jos”, implementat de AO EcoContact, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare – unitate operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, și au constituit o continuare a campaniei de informare organizată în cadrul aceluiași proiect, ce a pus accent pe importanța menținerii zonei protejate, managementul deșeurilor, valorificarea regiunii, precum și modificarea comportamentului de consum al cetățenilor locali.

 

Descarcă Fișiere
Project Fact Pliant