A început săptămâna Internațională de Prevenire a Intoxicației cu Plumb

A început săptămâna Internațională de Prevenire a Intoxicației cu Plumb

Fb Sapca Ecocont

În perioada 25-31 octombrie 2020, are loc a opta Săptămână Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, cu genericul „Vopsele fără plumb”. Punctul cheie al acestei săptămâni de acțiune reprezintă accelerarea progresului în direcția eliminării globale a vopselelor cu plumb prin intermediul măsurilor de reglementare. Săptămâna Internațională are drept scop sporirea gradului de conștientizare și promovare a acțiunilor pentru prevenirea efectelor nefaste asupra sănătății umane și a mediului ca urmare a expunerii la plumb.

Raportul, Rețelei Internaționale pentru Eliminarea Poluanților (IPEN), ce conține date din 60 de țări, arată că în 25 din 27 de țări care au adoptat (din anul 2008) măsuri limitative de protecție împotriva plumbului conținut în vopsele, acestea au fost promovate de activitatea organizațiilor neguvernamentale. Țările fără reglementări aplicate aveau pe piață vopsea pe bază de plumb, care prezintă riscuri pentru sănătatea copiilor și a altor grupuri vulnerabile.

Un studiu al OMS arată că vopselele pe bază de plumb nu cad sub incidența vreunui regulament, în majoritatea țărilor, în pofida obiectivului global de eliminare a acestor vopsele până la sfârșitul anului 2020. La 31 mai 2020, doar 39% dintre țări au confirmat că întreprind controale obligatorii privind reglementarea conținutului de plumb în vopsele. Mai mult, multe dintre aceste reglementări nu asigură suficientă protecție, întrucât includ scutiri, limitări sau nu sunt puse în aplicare.

Progresele obținute până astăzi se datorează, în mare parte, ONG-urilor. Acestea (printre care și EcoContact) au organizat campanii naționale și s-au implicat constant în procesul de elaborare a legilor noi sau de consolidare a cadrului legislativ curent în aproape 50 de țări, pe parcursul a mai mult de 12 ani. Una dintre concluziile principale ale IPEN, bazate pe analiza a peste 3,500 vopsele pe bază de solvenți este că ONG-urile în colaborare cu agenții interesați la nivel național, cu autoritățile de resort, cu industria producătoare și cu societatea civilă sunt foarte eficiente în susținerea acțiunilor la nivel de țară, pentru a adopta cadrul normativ de reglementare și, ulterior, de eliminare a vopselelor pe bază de plumb.

Page 01

Page 02

Page 03

Page 04

“Este încurajator să vedem țările care adoptă noi legi solide pentru a interzice vopseaua pe bază de plumb și rolul critic pe care grupurile de interes public l-au avut în facilitarea colaborării fructuoase cu alte părți interesate. ONG-urile aduc o perspectivă și o experiență unică și au contribuit la mișcarea înspre obiectivul de eliminare a vopselei pe bază de plumb, la nivel național, regional și global” – susține Manny Calonzo, Consultantul IPEN și câștigătorul Premiului Goldman Environmental Prize pentru tot lucrul desfășurat de Rețeaua sa în Filipine, împreună cu coaliția EcoWaste.

În această perioadă, în timpul celei de-a opta Săptămâni Anuale de Acțiune pentru Prevenirea Intoxicării cu plumb, aceste succese sunt sărbătorite. Totodată, este promovată necesitatea urgentă de acțiune suplimentară prin activități ale ONG-urilor din 36 de țări.

“Utilizarea plumbului în vopsele a fost interzisă în multe țări industrializate, de zeci de ani, iar alternativele rentabile la ingredientele vopselei pe bază de plumb sunt disponibile pe scară largă. Cu toate acestea, copiii din întreaga lume, inclusiv din țările în curs de dezvoltare, continuă să fie expuși riscurilor și să sufere pe tot parcursul vieții din cauza expunerii la vopselele pe bază de plumb. Cu toate acestea, lucrurile pot fi prevenite sută la sută. Vopselele pe bază de plumb trebuie să fie eliminate în Republica Moldova!

“Plumbul în vopsele este una dintre cele mai răspândite surse de risc, urmare a expunerii copiilor și poate cauza daune permanente și ireversibile în dezvoltarea creierului copilului. Vopselele pe bază de plumb pot fi cauza coeficientului redus de inteligență (IQ), a capacității reduse de concentrare atenției, a randamentului scăzut de învățare, precum și a problemelor comportamentale. Nu există un nivel cunoscut/acceptat de expunere la plumb fără efecte dăunătoare și, prin urmare, avem nevoie de eforturi comune pentru a interzice plumbul în toate tipurile de vopsele” – reiterează Jeiel Guarino, purtătorul de cuvânt al IPEN.

Pentru accelerarea eforturilor de eliminare, la nivel global, a vopselelor pe bază de plumb, în raport au fost incluse următoarele demersuri, pentru următorii 5 ani:

  • Agențiile internaționale să ofere suport orientativ și informativ acelor guverne care necesită asistență în stabilirea controalelor privind reglementarea utilizării cantității de plumb în vopsele.
  • Autoritățile Publice Centrale să înceapă să acționeze acum pentru a iniția elaborarea regulamentelor cu privire la utilizarea plumbului în vopsele, consultând și agenții vizați la nivel național.
  • Producătorii de vopsele, asociațiile comerciale din industria vopselei și furnizorii de ingrediente pentru vopsea să întreprindă, imediat, măsuri voluntare pentru a elimina plumbul din toate vopselele.
  • Donatorii vor pune la dispoziție resurse noi semnificative pentru eliminarea, la nivel global, a vopselei cu plumb, cu accent pe acțiunile strategice ale țării.

###

IPEN (Rețeaua Internațională pentru Eliminarea Poluanților), rețeaua globală de sănătate a mediului a peste 600 de organizații din 124 de țări, lucrează pentru eliminarea și reducerea celor mai periculoase substanțe pentru a crea un viitor fără substanțe toxice.

AO EcoContact sprijină aceste eforturi, participând anual la promovarea conceptului de „vopsele fără plumb”, oferind publicului larg informații cu privire la riscurile expunerii la plumbul din vopsele și efectele, pe termen lung, asupra sănătății copiilor. 

1 Pb

 

2 Pb