A fost inițiat procesul de înființare a unui Parc Național unic localizat pe ambele maluri ale Nistrului

A fost inițiat procesul de înființare a unui Parc Național unic localizat pe ambele maluri ale Nistrului

Un eveniment informativ axat pe inițiativa de creare a unui Parc Național unic, localizat pe un teritoriu ce cuprinde ambele maluri ale Nistrului, a avut loc, la 26 decembrie curent, în orașul Tiraspol.

La eveniment au participat reprezentanți ai „autorităților locale” din satele și raioanele care fac parte din Zona Umedă Ramsar „Nistrul de Jos” de pe malul stâng al râului Nistru, reprezentanți ai „structurilor de mediu”, reprezentanți ai mediului academic și ai ONG-urilor transnistrene.

Scopul ședinței a fost de familiariza publicul transnistrean cu specificul, beneficiile, procedurile de creare a unui Parc Național, precum și cu managementul și/sau pașii administrativi de înființare a viitorului Parc Național „Nistrul de Jos”.

Inițiativa a fost susținută de participanți, care au discutat și despre lansarea, în prealabil, a unei campanii informative, adresată populației de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a spori gradul de conștientizare vis-a-vis de valoarea ecologică și turistică a viitorului Parc.

În context, au fost discutate și măsurile ulterioare de lucru cu populația locală, care includ promovarea conceptului de Parc Național, asigurarea funcţionalității, pe termen lung, a Zonei Ramsar „Nistrul de Jos”, prin promovarea rezilienței  populației la schimbările climatice, etc.

Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos” (2017-2021)”, implementat de AO EcoContact în parteneriat cu SE Biotica, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare din fondul programului Austriac de Dezvoltare și Cooperare.

2

3

4